«Подільський шлях святого Якова» — то не просто туристичний маршрут, а ціла культурна мандрівка, подібна до європейських паломницьких шляхів. Тут зібрано 13 місць, які пролягають Вінниччиною та Хмельниччиною, і кожна зупинка — то як окремий світ. Село чи містечко має свої особливості: де файні люди, де — смачні страви, а десь — історія, шо аж подих перехоплює.

Та найсмачніше на цьому шляху — то гастрономічний путівник «Шлях має тривати». У ньому зібрали понад два десятки рецептів подільської кухні, аби кожен мандрівник міг не тільки подивитися красу краєвидів, а й добре посмакувати! Щоб отримати такі ж смачні страви дома, можете переглянути балики, грудинки та щоковини https://zahid-smak.com.ua/ на сайті. 

Що родило на полі та городі наших предків?

На Поділлі їли, шо росло на своїй землі, — та ще й добряче! Люди тут були мудрі в господарюванні: пшеницю, ячмінь, мак, просо — усе сіяли, а біля хатки росла й капуста, і огірки, а з XVII століття — й кукурудза та квасоля. Що вже казати про садки, де яблуні, груші, вишні, сливи та шовковиці просто неба росли. А десь на південь від Поділля росли й персики та кизил. То, певно, наші предки не лише борщ смакували, а й м’ясом себе не обділяли — великої рогатої худоби тут було вдосталь!

Кухня Поділля: що тут готували?

У подолян їдла з усього врожаю вистачало, а до свята таке накривали на стіл, шо й калачів, і пирогів, і паляниць було повно. А на піст давали собі раду конопляним насінням та горохом. А зараз, під час вимкнень світла уже актуальними є генератори https://teclight.com.ua/uk-ua-dizelnij-generator-enersol-stbs-72bnp  які точно стануть у нагоді й дозволять вам мати безперебійне підключення до електроенергії. 

Подільські смаколики з Хмельниччини

Маліївці на Хмельниччині мають не лише відомий палац, а й свої гастрономічні «родзинки» — білий борщ і начинки. Та що вже казати, нáчинка, як тут її звуть, — то святкова страва. Готують її на Великдень, аби на стіл поставити щось вартісне. Тісто роблять, як на вареники, але з дрібкою соди. Пляцок має бути товщиною 3–4 см, печуть його на олії, а потім сушать. Усе це змішують з курячим бульйоном, додають м’ясо та яйця, й запікають у печі.

А ще на Поділлі є свій традиційний «фастфуд» — лежні. Готують їх із гречаного чи пшеничного борошна, начиняють сиром, капустою або грибами, і подають зі сметаною та шкварочками.

Смаки Вінниччини: борщ на вишні та суп «по-старовінницьки»

На Вінниччині дивують борщем на вишні, а ще там роблять суп із телятиною, де шматочки м’яса запаковані в тісто. І як то смачно, як все докупи змішати — вийде справжній вінницький смак.

А в Северинівці, що на Вінниччині, господині готують затірку — маленькі шматочки тіста, які варять в окропі й подають зі шкварками. Досить проста, але смачна й ситна страва.

Ковбаса на чорний колір та хліб на кілька днів

У Зінькові на Хмельниччині традиційно роблять «чорну ковбасу» — за давнім рецептом, якому вже більше 400 років. Ковбасу, вкрита щедрою кількістю часнику, коптять на гілочках фруктових дерев, а щоб був «чорний» колір, м’ясо змащують свинячою кров’ю. У Зінькові також випікають хліб, який довго не черствіє: тісто з житнього та пшеничного борошна готується аж 10 годин, але хліб залишається свіжим цілий тиждень.